En åsikt i barfotadebatten

Att låta hästar gå med eller utan sko är en fråga som allt fler hästägare går och funderar på. Nuförtiden är det ganska många som vill testa att låta hästen vara barfota. Ibland kanske man har lite för bråttom och utan att egentligen tänka sig för vad det innebär, utan att ta reda på vad det kräver.

Känslig häst

Efter en tid utan skor hör man hästägare säga att den egna hästen har så känsliga hovar att den nog inte kan vara barfota. Och så skor man hästen igen och allt verkar vara som förut. Utan att man tänker på varför just denna häst inte klarade av att gå utan hästsko. Det är självklart att hästägare skor sin häst för att man i alla tider gjort det. Så gör många ända tills man inser att det bara är en fördel för hästen att vara barfota. Alla hästar föds utan hästskor och klarar sig bra utan något skydd för foten ända tills man skor den.

En åsikt i barfotadebatten

Ofta skyller man på att hovarna slits fel och när man återvänder till det gamla, det vill säga skor hästen igen, och tycker att den rör sig bättre. Man glömmer samtidigt bort att man vid barfota- tiden också har ändrat på hästens motionering, på sadelns modell och så vidare. Man gör så många förändringar att man omöjligt kan säga vad förändringen egentligen skett av. Det kan man i varje fall säga, att det sällan är barfotheten orsak till hästens känslighet, haltande eller att hoven slits fel.

Låt hästen vänja sig

Man kan inte förvänta sig att en häst som hela sitt liv varit skodd skall vänja sig i ett huj att vara barfota. Det kan ta ett halvt år eller två år. Det sker ofta en förändring genast när man tar bort skorna och då hovarna sköts rätt. Hovarna måste skyddas med sk boots alltid när hästen verkar behöva dem. En häst som går gå barfota behöver även få hovarna verkade så gott som varje vecka.

Att välja att låta hästen gå barfota betyder inte enbart att ta bort skon utan det betyder även att erbjuda hästen en bra grund för livet, så dess hovar kan utvecklas och bli starka och friska.